IT Start Up

find-tech-startups-100337689-origMi a start up? Magát a fogalmat is fontos tudni , épp ezért a start up egy olyan induló vállalkozás ( sok esetben garázscégként indult) amely egy innovatív ötletet/ötleteket valósít meg. A megvalósításban a termékfejlesztés és a kész termék piacra történő bevezetése is benne foglaltatik. Ehhez a tevékenységhez viszont befektetőket várnak, és a terveik egy átlag céghez képest nagyratörőek.

A start up világ részvevői is nagyon széleskörű rétegből kerülnek ki, míg azért valljuk be, elég kevés start up vállalkozás fog hírnévre szert tenni.

Start up résztvevői:

  • Vállalkozások. A vállalkozások az ötletből üzletet csinálnak.
  • Szakértők. Itt minden olyan szakmai tudásra gondolhatunk, akik a start up által megvalósítani kívánt terméket fejlesztik, elkészítik. Itt minden munkaterületre gondolunk, legyen az informatikus, orvos, vagy marketinges. Az összes szakterület együttes munkájával érhető el a teljes siker.
  • Inkubátor házak. Ezek olyan helyek, ahol a vállalkozások kezdeti lépéseit segítik, főleg infrastuktúrával, tanácsadással.
  • Üzleti angyalok. Az angyalok feladata nem más, mint a vállalkozás elején tőkével támogatni a start up-ot. Ez a támogatási forma 1 milliótól – 10 millióig terjedhet.
  • Kockázati tőkések. Ekkor már nem a kezdő vállalkozást támogatják hanem a már piacon lévő és működő vállalkozáskat segítik. Itt a támogatás mértéke már nagyobb, mert akár 100 milliós nagyságrendig is terjedhet.
  • A közösségi irodák, ahol a start up szereplői egymással találkozhatnak. A találkozás keretein belül tapasztalatot cserélhetnek, vagy kapcsolatokat építhetnek.
  • Közösségszervezők és újságírók. Célja, hogy a közösség szervezők a start up világban dolgozók számára a közösségi találkozókat megszervezzék, illetve az újságírók, akik ezekről a találkozókról hírt adjanak.
  • Érdeklődők akik a jövőbeni befektetők is lehetnek, de minden esetre érdekli őket a start up által nyújtott termék, szolgáltatás..

Hazánkban is található számos start up vállalkozás, akik hírnévre tettek szert az elmúlt néhány évben. Ilyen például a Prezi, amely egy teljesen új prezentációs lehetőséget nyújtott a vállalkozások, diákok számára online felületen.

A Pocket Guide az az okostelefonon alkalmazható városnéző applikáció, aminek segítségével kisebb-nagyobb túrákat lehet tenni a megismerni kívánt városokban.

Volt már arra is példa, hogy egy magyar start up-ot a fejlődésük egy bizonyos szakaszában egy nagyobb cég megvásárolta, ilyenre példa az Index Tool. Ez egy web analikai eszköz amit 2000-ben kezdtek fejleszteni majd 2008-ban a Yahoo felvásárolta őket.

 

Comments are closed.