Kutatásfejlesztési pályázatok, lehetőségek

kutatasA 2016-os év számos lehetőséget hoz azon gazdasági szereplőknek, akik kutatás-fejlesztési területen kívánnak projekteket megvalósítani. Ezen szereplők esetében számos olyan pályázati forrás eléréséhez nyílik lehetőség, amelyek segítségével a pályázatok megvalósításával K+F tevékenységek valósíthatóak meg európai uniós források bevonásával.

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke elmondta, hogy a kutatásfejlesztési és energetikai pályázatok esetében jelentős könnyítést jelent, hogy a magyar állam és az Európai Unió között történt megállapodásoknak köszönhetően egyszerűsödtek a pályázati folyamatok, és a források lehívása, továbbá a pályázat értékelési folyamat is transzparensebbé, gyorsabbá és hatékonyabbá vált.

A pályázók számára további egyszerűsödést hozott az egységes versenypályázati rendszer kialakítása. A gazdasági tarsaságok, vállalkozások számára nyitott források között kiemelkedik az 55 milliárd forintos keretösszeggel minden konvergenciarégióban megnyitásra váró keret, amellyel az ott működő vállalkozások élhetnek abból a célból, hogy a kutatásfejlesztési tevékenységüket fejlesszék.

A Közép-Magyarországi régióban működő vállalkozások számára a Hivatal tájékoztatása szerint meghirdetésre kerül egy önálló kerettel bíró, a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap által 21 milliárdos forrás, illetve a VEKOP (Versenyképes Közép Magyarországért Operatív Program) keretében további 10 milliárdos forrás érhető el a vállalkozások számára.

Pálinkás József elnök emellett beszámolt arról is, hogy a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal lezárta a “K+F versenyképesség” kiírását a közelmúltban, amelynek célja a K+F versenyképességi és kiválósági együttműködésre, a stratégiai kutatás-fejlesztési műhelyekre és a kutatási infrastruktúra fejlesztésére szolgáló felhívását. Ennek eredményeképpen összegezte, hogy 263 projektterv érkezett be, amelynek jelentős része a járműipart célozta meg. A beérkezett 263 projektötletből 66 pályázat kapott támogató szakpolitikai véleményt. A hatvanhat támogatott projekt összességében 73 milliárd forintnyi támogatást kapott.

A pályázati lehetőség összességében 20,5 milliárd Ft saját forrással párosul az eredményes megvalósítás érdekében.

A Nemzeti Kutatási Innovációs és Fejlesztési Hivatal elnöke tájékozatott továbbá arról is, hogy sajnos a pályázatok között mintegy 30%-os volt azon projektötletek részaránya, amelyek nem kimondottan K+F+I célt szolgáltak, emiatt nem volt lehetőségük a támogatásra.

Javasoljuk ebből kifolyólag a potenciális pályázóknak, hogy a projekt kapcsán alapos átgondolást igényel, hogy milyen tevékenységek számítanak valóban K+F+I, illetve más típusú kiírások esetében energetikai tartalomnak.

Comments are closed.